maanantai 7. syyskuuta 2015

MAAILMAN PARAS KAALILAATIKKO + OHJE

Kaali tuntuu jakavan monien mielipiteet -ihan syyttä. Viimeistään nyt on aika opetella popsimaan kaalilaatikkoa, sillä se on kotiruokaa parhaimmillaan. Terveellistä, riittoisaa ja maistuvaa. Lisäksi siitä voi tehdä oman kasvisversion, kuka ei syö lihaa.

Omalle espanjalaiselle miehelleni kaali ei todellakaan ole ollut mitään herkkua, mutta pikku hiljaa olen saanut hänet sitä syömään: kun mitään muuta ruokaa ei ole ollut tarjolla. Viime viikolla tein kaalilaatikkoa. Harmittelin, kun oma reseptivihko on Espanjassa ja minä edelleen Suomen kamaralla (tosin tällä viikolla lähden takaisin Espanjaan ja sitten matkoille). Harmillisesti en ollut tallentanut tuota reseptiä blogiinikaan.

Menin internetin syövereihin ja löysin yhden ohjeen, joka oli lähinnä sitä omaa reseptiäni. Tapani mukaan en noudattunut ohjetta kuin piru raamattua, vaan innostuin soveltamaan.

Tämä on tavan kaalilaatikkoa modernimpi ja lisäksi siinä on yksi salainen ainesosa. Lopputuloksena tulikin paras koskaan tekemäni kaalilaatikko, jota koko suomi-perhe tädin miestä myöten intoutuivat kehumaan. Joten testattu on ja takuulla maistuvaa! Kannattaa kokeilla ja antaa kaalille (ja sille salaiselle ainesosalle) mahdollisuus!

Tässä siis ohje maailman parhaaseen kaalilaatikkoon (josta en ehtinyt kuvaa napata)

Aineet:
1 kaali
2-3 sipulia
1 dl puuroriisiä
2,5 dl täysmaitoa
2 kananmunaa
400 g jauhelihaa (sika-nauta)
2 rkl tomaattipastakastiketta
1 lihaliemikuutio
2 tl kuusenkerkkää
3 dl vesi
voita ja oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria, paprikaa, lipstikka-basilika-persilja-mausteseos, valkosipulijauhetta

1. Laita uuni päälle, 175 C.
2. Laita kattilaan voita ja oliiviöljyä, napsauta levy päälle
3. Pilko kaali ja sipulit ja laita ne kattilaan kuulottumaan.
4. Keitä 3 dl vettä ja laita ne kattilaan kaalin ja sipulien joukkoon.
5. Lisää 1 dl puuroriisiä ja lihaliemikuutio
6. Ota paistinpannu ja laita jauheliha ruskistumaan (huom. et tarvitse rasvaa, sillä liha ruskistuu ihan omassa rasvassaan). Lisää kaikki mausteet sekä tomaattipastakastike ja salainen ainesosa eli kuusenkerkkä.
7. Kun kaali-sipuli-riisiseoksesta on vesi melkein haihtunut, niin yhdistä siihen liha-mausteseos.
8. Mittaa maito erillisessä astiassa, laita munat sekaan ja sekoita.
9. Lapioi kaali-sipuli-riisi-liha-seos vuodeltuun vuokaan. Laita maito-munaseos ja lisäksi juustoraastetta pinnalle. Uuniin ja noin 1 h.
Salainen ainesosa on tietenkin tuo kuusenkerkkäsiirappi. Mistä tuli mieleen sen joukkoon lisääminen? Ihan sillä, kun meillä ei kaapista löydy siirappia ja joissakin ohjeissa sitä laitetaan kaalilaatikkoon. Sen sijaan meillä on kuusenkerkkäsiirappia ja oivalsin, että se voisi hyvinkin toimia korvikkeena. Lisäksi uskon sen olevan terveellisempi vaihtoehto. 
 
Kuusenkerkkää käytetään yskän ja flunssan ensioireisiin. Sellaisenaan hieman omituisen makuista, mutta todella toimiva, aito luonnontuote. Jotkut käyttävät sitä myös maustamiseen esimerkiksi jäätelön tai letun kanssa. Minä maustoin sillä ekaa kertaa ja menestyksekkäästi!

Kokkaatko tavallisesti kaalilaatikkoa? Onko kuusenkerkkäsiirappi tuttu tuote?
post signature

2 kommenttia:

  1. Näsäviisas lihansyöjä vois kysyä, voiko ton kaalin korvata jollain lihalla... :P

    Kaveri teki aikoja sitten kuusenkerkkäsiirappia ja olin hänen apunaan kerkkiä keräämässä. Itse en ole testaillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mut eihän se sit ois kaalilaatikko. ;) Kannattaa testata, yskänlääkkeenä mainio. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)